Hiukkasten LDSA

Hiukkasten keuhkodeposoituvan pinta-alan (lung deposited surface area = LDSA) pitoisuus ilmassa kuvaa keuhkojen syvimpiin osiin eli keuhkorakkuloihin laskeutuvan hiukkasaineksen pinta-alaa. Hiukkasten LDSA-pitoisuuksiin ilmassa vaikuttaa pääkaupunkiseudulla erityisesti liikenteen pakokaasut, puunpolton savut ja ilmansaasteiden kaukokulkeutuminen. LDSA-pitoisuuden yksikkö on neliömikrometriä kuutiosenttimetrissä ilmaa (µm2/cm3).

HSY on mitannut hiukkasten LDSA-pitoisuuksia vuodesta 2017 alkaen, osin HAQT ja HOPE -hankkeiden tutkimusyhteistyössä.  Vuosikeskiarvot ovat olleet noin 20 µm2/cm3 erittäin vilkasliikenteisissä ympäristöissä (Mäkelänkatu ja Hämeelinnanväylän piennar). Tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla vuosikeskiarvot ovat olleet 11–12 µm2/cm3 ja maaseutumaisessa ympäristössä Espoon Luukissa 8 µm2/cm3. LDSA-pitoisuudelle ei ole ohje- tai raja-arvoa.  

Vuonna 2020 hiukkasten LDSA-pitoisuuksia mitataan seuraavissa paikoissa:

Tuusula, Vaunukangas pientaloalue (= Sensori 3)
Laaksolahti, pientaloalue (= Sensori 2)
Ylästö, pientaloalue (= Sensori 1)
Pirkkola, pientaloalue 
Länsisatama, Jätkäsaaressa
Kallio, kaupunkitausta-asema
Mäkelänkatu, vilkasliikenteinen katukuilu
Luukki, maaseutumainen ympäristö


Voit seurata hiukkasten LDSA-pitoisuuksia tunneittain. Kuvissa ovat viimeisen 24 tunnin ja edellisten viikkojen ajalta tulokset, jotka ovat tarkistamattomia tuntikeskiarvoja. Sensori 1 =Ylästö, Sensori 2 = Laaksolahti, Sensori 3 = Tuusula.