Avoin data

Ilmanlaadusta on saatavilla avointa dataa aiempien vuosien mittaustuloksista sekä ajantasaisia mittaustuloksia.


Tilastotietoa avoimena datana

HSY:n avoin data löytyy osoitteesta hsy.fi/avoindata. Avoimen datan sivulla voit ladata ja tallentaa aineiston omalle koneellesi klikkaamalla aineiston nimeä.


Paikkatietomuotoiset avoimet datat löytyvät avoimen datan karttapalvelusta kartta.hsy.fi, jossa aineistoja voi tarkastella suoraan selaimessa sekä ladata haluamalta alueelta omalle koneelle.

Karttapalvelusta saat ladattua datan latauskorin kautta seuraavasti:

  1. Ensin valitaan taso, joka halutaan ladata.
  2. Sen jälkeen mennään latauskoriin ja valitaan aluerajaus, jolta aineisto halutaan ladata (esim. kunnat).
  3. Klikataan kartalta halutut alueet ja siirretään latauskoriin.
  4. Valitaan välilehti latauskori, painetaan "Seuraava" ja kirjoitetaan spostiosoite, jonne data halutaan lähettää

Kartta-aineistot ovat ETRS-GK25 (EPSG:3879) koordinaatistossa ja ladattavat vektorit ovat shp-muodossa. Palvelu toimii parhaiten Chrome -selaimella. Ohjeet karttapalvelun käyttöön löytyvät palvelusta. 

Reaaliaikainen ilmanlaatutieto wms- ja wmf-muodossa

Karttapalvelussa on myös avoimena datana reaaliaikainen ilmanlaatutieto (Ilmanlaatu nyt). Mittaustulokset päivittyvät tunneittain.

Paikkatietomuotoisia ilmanlaatuaineistoja voi käyttää ja ladata myös suoraan palvelimelta rajapintojen kautta näillä wms-ja wfs-rajapintaosoitteilla:
WMS: https://kartta.hsy.fi/geoserver/wms/ilmanlaatu
WFS: https://kartta.hsy.fi/geoserver/wfs/ilmanlaatu

Rajapintojen kautta reaaliaikaisen ilmanlaatutiedon löytää antamalla omaan sovellukseensa ylläolevan avoimen rajapinnan osoitteen ja hakemalla sieltä Ilmanlaatu_nyt -tason.

Lisätietoa rajapintojen käyttämisestä.

Avoimen datan asioissa sinua palvelee avoindata@hsy.fi

Reaaliaikainen ilmanlaatutieto koneluettavassa muodossa

HSY julkaisee ilmanlaadun mittauspisteiden tulokset INSPIRE-toimeenpanon edellyttämällä tavalla Ilmatieteen laitoksen kautta http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data. Ilmanlaatua seurataan jatkuvatoimisesti ja reaaliajassa lähes sadalla asemalla eri puolilla Suomea. Vaadittavat mittaukset on määritelty lainsäädännössä ja niistä ovat vastuussa kaupungit ja teollisuuslaitokset omilla alueillaan, sekä Ilmatieteen laitos.  Ilmatieteen laitos on avannut Suomen ilmanlaadun seurannan ilmanlaatuhavainnot kuntien puolesta.