Sopeutuminen ilmastonmuutokseen

Sopeutumisella tarkoitetaan keinoja ja menettelyjä, joilla voidaan varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin tai vähentää yhteiskunnan ja ympäristön haavoittuvuutta niille. Jo tällä hetkellä ilmakehässä olevat kasvihuonekaasut aiheuttavat sen, että ilmastonmuutos jatkuu vielä kauan ja siksi ilmastonmuutokseen sopeutuminen on välttämätöntä.

Pääkaupunkiseudun kaupungit, kuntayhtymät ja muut seudulliset toimijat ovat tehneet yhteisen ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategian vuosille 2012-2020. Työssä selvitettiin alueellisia ilmastovaikutuksia ja määriteltiin toimenpidelinjauksia niihin varautumiseksi.

Uusia sopeutumisen toimenpiteitä valmistellaan parhaillaan Kestävän kaupunkielämän ohjelmaan, joka valmistuu loppuvuonna 2020.

Ilmastonmuutoksen myötä pääkaupunkiseudulla varaudutaan lämpötilan nousuun, helle- ja kuivuuskausiin ja leutoihin talviin. Merenpinta nousee ja rajuilmat voivat lisääntyä. Sadetta saadaan lisää etenkin talvisin ja tiedossa on entistä enemmän rankkasateita ja niiden aiheuttamia tulvia. 

Ilmatieteenlaitos HSY:n toimeksiannosta on laatinut raportin,  joka kokoaa viimeisimmän tiedon  ilmastonmuutoksen vaikutuksista pääkaupunkiseudulla perustuen Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viidenteen arviointiraporttiin.

Tutustu Ilmastonmuutos pääkaupunkiseudulla -raporttiin »

Tutustu katsaukseen sopeutumisen toteutumisesta vuonna 2018 


Ilmastokestävän kaupungin suunnitteluopas -sivuille on koottu työkaluja kaupunkien sopeutumissuunnittelun tueksi. Ilmastotyökalut-sivun logo