Varaudu muutokseen

Sään ja ilmaston vaihtelu voivat aiheuttaa erilaisia häiriöitä ja haitata arkielämän sujumista. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen myötä häiriöt voivat lisääntyä. Rankkasateet aiheuttavat tulvia kaupungissa ja vesistöissä. Rajuilmat voivat nostaa merenpintaa hetkellisesti ja kaataa puita teille ja sähkölinjoille. Ilmasto lämpenee ja helteet lisääntyvät. Kaupungissa on yleensä lämpimämpää kuin ympäröivällä maaseudulla, jolloin helteiden vaikutus on siellä suurempi.

Jokainen voi varautua sään ja ilmaston aiheuttamiin häiriöihin, onnettomuuksiin ja vaaratilanteisiin.

Hanki kotiisi kotivara sellaisen tilanteen varalle, jolloin ei pääse kauppaan. Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita vähän enemmän. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi.

Suomen Pelastusalan Keskusliiton sivuilla on lisää tietoa kotivarasta.

Ilmatieteen laitoksen sivulla julkaistaan varoituksia mm. rajuilmojen ja helteiden varalta. Sivuilla on toimintaohjeita sääilmiöiltä suojautumiseen

Kaupungit ovat tehneet asukkaille tulvaohjeet, joissa opastetaan miten kannattaa toimia ennen tulvaa, sen aikana ja miten selviytyä tulvavahingoista.

Tulvakeskuksen sivuilla on varoituksia ja ennusteita tulvista sekä linkit toimintaohjeisiin tulvatilanteissa.

Pitkä sähkökatko-oppaassa kerrotaan miten kotona voi varautua sähkökatkoihin ja sähkön puutteeseen.

Helsingin rakennusvalvontaviraston oppaassa neuvotaan omakotiasujia mm. siitä, miten sadevesiä käsitellään tontilla