Ilmanlaatukartta

Millaista ilmaa hengität ulkona juuri nyt? 

Katso kartastamme, millainen ilmanlaatu on juuri siellä, missä olet. Voit myös tarkistaa, miten ilmanlaatu muuttuu lähituntien aikana valitsemassasi kohteessa. Ilmanlaatuindeksin lisäksi, voit katsoa millä tasolla ovat hengitettävien hiukkasten (PM10), pienhiukkasten (PM2,5), typpidioksidin (NO2) ja otsonin (O3) pitoisuudet. Käyttöohjeet ja lisätietoja löytyvät kartan alapuolelta.

Ilmanlaatukartta perustuu mallinnukseen, jossa on yhdistetty muun muassa tiedot ilmanlaadun mittauksista, säästä, päästöistä, maankäytöstä ja ilmansaasteiden kaukokulkeumasta maan rajojen ulkopuolelta.  Tiedot liikenteen pakokaasuista ovat mallissa tarkimmat, katupölyn ja puunpolton päästötiedot ovat epävarmempia. Siten kartta voi jossain tapauksissa näyttää ilmanlaadun paikoin selvästi paremmaksi tai huonommaksi kuin se todellisuudessa on.

Voit halutessasi tallentaa ilmanlaatukartan pikalinkkinä:  ilmanlaatukartta.hsy.fi
Tällöin näkymään tulee pelkkä ilmanlaatukartta ilman tekstejä ja ohjeita.
Jos kartta ei lataudu kunnolla, kannattaa tyhjentää selaimen välimuisti ja kokeilla uudelleen.

Mallinnetun ilmanlaatukartan lisäksi HSY:llä on edelleen käytössä mittauksiin perustuva reaaliaikainen kartta ilmanlaadusta: hsy.fi/ilmanlaatu

Miten käytän ja tulkitsen ilmanlaatukarttaa?

Ilmanlaatukartassa on esitetty ilmanlaatu ilmanlaatuindeksin avulla

 • Ilmanlaatukartan oikeassa laidassa on ilmanlaatua kuvaava väripalkki:

VäripalkkiNettisivuilleFI.jpg

 • Ilmanlaatukartta avautuu aina nykyhetkeen. Siirtämällä ilmanlaatukartan yläreunassa olevaa valkoista ympyrää, voit katsoa millaista ilmanlaatu on ollut tai millaista se tulee olemaan lähituntien aikana. Tilannetta pääsee katsomaan tunneittain nykyhetkestä taakse- tai eteenpäin noin 12 tunnin ajalta
 • Voit sallia ilmanlaatukartan paikantaa sinut. Ilmanlaatukartan oikeassa yläkulmassa on paikannusnappi, jota klikkaamalla paikannus tapahtuu.
 • Voit katsoa ilmanlaatutilannetta kauempaa tai lähempää painamalla + tai - merkkiä ilmanlaatukartan vasemmassa yläkulmassa. Rakennukset tulevat näkyviin, kun olet tarkentanut lähelle. Rakennuksia ei näy koko seudun ilmanlaatukartan ollessa esillä.
 • Eri ilmansaasteet löytyvät oikeasta yläkulmasta klikkaamalla valikko.JPG-merkkiä. Saat näkyviin listan eri ilmansaasteista. Lisäksi alimmaisena on linkki ohjeisiin, josta näet tarkempia ilmanlaatukarttaa koskevia tietoja. 
 • Kun olet valinnut jonkin ilmansaasteen, kartan oikean reunan väriasteikossa näkee pitoisuuden lukuarvon värin vaihtumispisteessä.
 • Kun menee väriasteikon lukuarvojen päälle, saa näkyviin pitoisuuden yksikön µg/m3 ja karttaan valitun ilmansaasteen lyhenteen (PM10, PM2,5, NO2, O3).
 • Käymällä läpi eri ilmansaasteiden kartat näet, mikä ilmansaaste vaikuttaa eniten ilmanlaatuun kyseisellä hetkellä.

Saat näkyviin tietyn kohteen ilmanlaatukäyränä ponnahdusikkunaan lähituntien ajalta

Klikkaamalla mitä tahansa  paikkaa ilmanlaatukartassa, saat näkyviin ilmanlaadun ponnahdusikkunan. Tämä toiminto on käytössä vain silloin, kun olet tarkentanut niin lähelle, että rakennukset ovat näkyvissä.

 • Ponnahdusikkunassa näkyy valitsemasi paikan Ilmanlaatu käyränä nykyhetkestä noin 12 tuntia taakse- ja eteenpäin.
 • Musta pystypalkki kuvaa nykyhetkeä.
 • Ponnahdusikkunan saa suljettua oikeasta yläkulmasta olevasta rastista.
 • Ponnahdusikkunan saa näkymään vasta samalla tarkennustasolla kuin millä rakennuksetkin tulevat esiin. Koko seudun kuvassa sitä ei saa näkyville.
 • Rakennusten sisälle ilmanlaatua ei ole esitetty. 
 • Saat ponnahdusikkunan auki myös eri ilmansaasteille (PM10, PM2,5, NO2, O3).
 • Myös ponnahdusikkunan väriasteikossa näkyy valitun ilmansaasteen pitoisuuden lukuarvo värin vaihtumispisteessä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi.