Vähennä jätettä

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Me pääkaupunkiseudulla asuvat tuotamme keskimäärin yli 300 kiloa jätettä vuodessa henkilöä kohden​. Siitä lähes puolet lajitellaan kierrätykseen, uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Se on hyvä alku, mutta ei ratkaise perimmäistä ongelmaa. 

Maapallon asukkaat kuluttavat nimittäin nyt kuusi kertaa enemmän kuin vuonna 1960. Yli kolmannes kulutuksen ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta. Tämän päivän hyvinvointi tarkoittaa usein ympäristön pahoinvointia. ​

Peräti 90 prosenttia käyttöön ottamistamme luonnonvaroista kuluu jo tuotteen valmistuksessa. Vain loput kymmenen prosenttia näkyy arjessamme − ja päätyy jätteeksi. Tuotteiden valmistaminen vaatii energiaa ja luonnonvaroja sekä tuottaa kaikissa vaiheissaan jätettä. 

Fiksu vähentää jätettä! Euroopan unionin seitsemännen ympäristöohjelman tavoite vuonna 2020 on kierrätystalous. Ihannetilanteessa emme tuhlaa mitään ja käytämme luonnonvaroja kestävästi. 

Katso Kohtuullisen kuluttajan vinkkilistasta, miten sinä voit omassa arjessasi vähentää syntyvän jätteen määrää ja säästää ympäristön kuormitusta.

Tutkimme säännöllisesti pääkaupunkiseudun seka- ja biojätteen koostumusta. Tutustu tutkimuksen tuloksiin ​»

Vinkkejä kestävään elämäntapaan ja lajitteluun saat myös somekanaviltamme: