Historia ja yhteiskuntaoppi

Historia

Kuinka luolamies tuli toimeen ilman kertakäyttöisiä partakoneen teriä? Ehkä mummolla oli pienenä tylsää ilman PlayStation3:sta. Menneessä ajassa saattaa olla opittavaa, kun vastassa on kasvavien jätemäärien haaste. Aineistoon on valikoitu taulukko ja tekstejä, jotka käsittelevät kulutuksen historiaa. Tehtävät innostavat pohtimaan kulutuksen globaaleja vaikutuksia ja kulutustapojen muutosta.

Yhteiskuntaoppi

Väitetään, että kuluttaja on kuningas. Mitä tapahtuisi, jos kaikki suomalaiset päättäisivät samaan aikaan lakata ostamasta pakattua lihaa ja palata kansoittamaan markettien palvelutiskejä? Onko asiakas oikeassa halutessaan vähentää jätettä? Nykyiset kestämättömät kulutustottumukset ovat syntyneet markkinavoimien ja jatkuvaa kasvua tavoittelevan tuotannon sivutuotteena. Kysynnän ja tarjonnan lain mukaan kuluttaja tekee päätöksen tuotteiden tarpeellisuudesta.

Kootun aineiston ja tehtävien parissa selvitetään mm. yksilön vaikutusmahdollisuuksia ja osallistumista yhteiskunnassa. Lisäksi tehdään mietintäkatsaus Suomen talouden tulevaisuudennäkymiin ja materiaalitehokkaan "tulevaisuusvision" luomiseen. Opiskelija oppii tarkastelemaan taloudellisia kysymyksiä myös eettiseltä kannalta.