Santeri, mittausinsinööri, ilmansuojeluyksikkö

Monipuolista työtä ilmanlaadun mittaamisen parissa

Antoisinta työssäni mittausinsinöörinä on ollut monipuolisuus. Meillä ei taida olla täysin normityöpäivää ainut normi taitaa olla, että työ tapahtuu virka-aikaan pääsääntöisesti klo 0816. Se, mitä ”virka-ajalla” tapahtuu ilmanlaadun mittauksien pyörittämisessä, vaihtelee laidasta laitaan.

Työssäni olen päässyt tekemään hommia konttorilla, jolloin hoidan peruskonttorisäätöjä kuten sähköposteja, puheluita, kahvia, palavereja ja raportointia. Lisäksi konttorilla sijaitsee ilmanlaadun mittausanalysaattoreiden huoltotila, jossa tehdään analysaattoreiden huoltoja, korjauksia ja kalibrointeja. Kehitämme myös uusia mittauksia. Näin ollen konttorimmekaan ei ole ns. normikonttori vaan enemmän yhdistelmä pajaa ja konttoria. Voisi sanoa, että työskentelen erilaisilla työkaluilla ja kaasuilla varustetussa monitoimityötilassa.

Parasta kenttätyö mittausasemilla

Konttorityöskentelyn lisäksi mittausinsinöörinä pääsee ulos kentälle, mikä on yleensä parasta. HSY:llä on pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella hieman tilanteen mukaan vaihdellen noin 17 erilaista ilmanlaadun mittausasemaa. Kentällä on analysaattoreita yhteensä noin 5060 kpl ja mitattavia komponentteja yhteensä noin 300. Työ on hyvin monipuolista: ilmanlaadun mittausasemien huoltotöitä, mittausverkon ylläpitoa, analysaattoreiden kalibrointeja ja asemien siirtoja sekä Ämmässuolla metaanimittauksia ja erilaisia näytekeräyksiä.

Omat ja organisaation arvot kohtaavat

Tulin kesätöihin YTV:lle (nykyinen HSY) vuonna 2004 ja tällä tiellä olen edelleen. Koen HSY:n hyväksi työnantajaksi. Tuntuu, että työnantajani ja omat arvoni kohtaavat monelta osin. HSY on ympäristövastuullinen toimija, ja se näkyy monessa mielessä, niin pienissä kuin isoissakin asioissa. Jos työntekijällä on jokin idea, millä toiminnan vaikutusta ympäristöön pienennetään, niin sen saa yleensä toteuttaa.

Työn vaihtaminen sisäisesti tarjoaa uudenlaisia haasteita

Jos HSY ei olisi hyvä työnantaja, tuskin olisin ollut täällä näinkään pitkään. Nyt olen sisäisessä haussa hakenut uusiin tehtäviin ja aloitan tammikuussa 2017 teknisenä isännöitsijänä. Tämä tuo uutta haastetta ja oppimista tehtäviin.