HSY:ssä vietetään kiertotalouden merkkipäivää White Mondayta

​Kiertotalouden ja vastuullisen kuluttamisen merkkipäivää juhlitaan Suomessa ensimmäistä kertaa maanantaina 25.11.2019. White Monday kannustaa miettimään kulutusvalintoja, valitsemaan kestäviä ja kierrätettyjä tuotteita sekä korjaamaan, jakamaan ja lainaamaan tavaroita. HSY muistuttaa, että jokaisen on helppoa osallistua kiertotalouteen ostamalla vain harkiten ja tarpeeseen. Loppuvuoden juhliin parhaat aineettomat lahjaideat löytyvät sivustolta annajotainmuuta.fi


White Mondayta vietetään maanantaina ennen uudistuotannon kulutuspäivää Black Fridayta. Useat kierrätystuotteita ja jakamispalveluita myyvät yritykset tarjoavat tuotteitaan alennetuin hinnoin päivän ja viikon aikana. Me HSY:ssä toimimme aktiivisesti kiertotalouden edistämiseksi muun muassa kannustamalla jätteen vähentämiseen, edistämällä uudelleenkäyttöä yhteistyössä Kierrätyskeskuksen kanssa ja ohjaamalla keräämämme jätteet kierrätysmateriaaliksi. 

Kiertotalous on valintoja joka päivä

Jokainen voi osallistua kiertotalouteen tekemällä viisaita valintoja ostotilanteissa. Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä uudelleenkäyttöön ja kierrättämiseen. Ideana on säilyttää tuotteiden ja materiaalien arvo mahdollisimman pitkään sekä minimoida jätteet ja resurssien käyttö. Siksi on olennaista ostaa tavaroita ja palveluita vain harkiten ja tarpeeseen. Kun tavaran käyttöikä päättyy, resurssit säilytetään kierrossa esimerkiksi uudelleenkäytön ja kierrätyksen keinoin. 

Aineettomat lahjat eivät päädy roskikseen 

Kampanjoimme vastuullisen kuluttamisen puolesta vuosittain mm. annajotainmuuta.fi-sivuston ja Ilmastotreenin avulla. Anna jotain muuta -sivustolle on koottu useita kymmeniä lahjaideoita, jotka sisältävät tavaran sijaan elämyksiä ja yhteistä aikaa. Tavaraa paremmat lahjaideat lievittävät viime hetken ostospaniikkia ja hutiostoja samalla, kun vähentävät jätteen määrää. Lahjaksi voi antaa esimerkiksi extreme-elämyksen, hemmotteluhoidon, liikuntalahjakortin tai apua digilaitteen kanssa. 

Ilmastotreenissä personal trainerit innostavat ilmastoystävällisen elämän polulla. Treenin voi valita neljästä eri aihepiiristä: asumisen energiatehokkuus, liikkuminen, ruoka sekä kestävän kuluttaminen. Kuluttamisen treenissä opastetaan tunnistamaan laadukas vaate, saa vinkkejä vaatteiden huoltoon ja voi tutustua ekolaiskotteluun. Treeniin pääsee mukaan osoitteessa: ilmastotreeni.fi

Aihe: Ilmastoystävällinen arki; Lajittelu ja kierrätys; Monilokerokeräys; Ympäristövastuu
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asiantuntijat; Asukkaat; Opettajat; Yritykset ja yhteisöt