Konalan Sortti-asema hakee lupaa viikonlopun aukioloon

Olemme käynnistäneet hakuprosessin saadaksemme ympäristöluvan pitää Konalan Sortti-aseman auki viikonloppuisin. Hakemus on parhaillaan AVI:n virallisessa kuulutusvaiheessa. Saatuamme luvan testaamme uusia palveluaikoja ensin vuoden ajan. Päätökset jatkosta teemme saatujen tulosten perusteella.

HSY:llä on pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella yhteensä viisi Sortti-asemaa. Sortti-asemat ovat tällä hetkellä auki arkisin kello 7–21 sekä keväisin kolmena lauantaina. Nyt haemme ympäristölupia aukioloon myös viikonloppuina.

- Asiakasmäärä on kasvanut vuosittain. Aukiolojen laajentamisella tavoittelemme ruuhkien vähentämistä ja asioinnin sujuvoittamista. Vastaamme myös saamaamme palautteeseen – olemme saaneet paljon toiveita siitä, että aukioloja laajennettaisiin viikonloppuihin. Toivomme myös, että paremmat asiointiajat vähentäisivät sitä ilmiötä, että kotitalouksien jätteitä jätetään luvattomiin paikkoihin, käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen perustelee.

Uutta asiointiaikaa on tarkoitus testata ensin vuoden ajan

Neljän Sortti-aseman ympäristölupien haku on parhaillaan Aluehallintoviraston eli AVI:n virallisessa kuulutusvaiheessa. Luvissa haemme aukioloa viikonlopuille kello 9–18. Arkipäivien aukioloihin emme ole hakeneet muutoksia.

- Jos AVI myöntää luvan, testaamme ensin Konalan Sortti-asemalla viikonloppujen aukioloaikaa kello 10–16. Vuoden kestävänä testiaikana seuraamme muun muassa asiakasmääriä ja asiointiaikoja, jätteiden vastaanottokapasiteettia sekä henkilöstöresursointia, Mäntynen selvittää.

Myös Helsingin Kivikon, Vantaan Ruskeasannan sekä Kirkkonummen Jorvaksen Sortti-asemille on haettu valmiiksi ympäristölupia aukiolojen laajentamiseksi. Espoon Ämmässuon osalta hakemuksen laatiminen on vielä kesken. Aukiolojen laajentaminen muille asemille riippuu kuitenkin saaduista kokemuksista Konalan kokeiluvuoden aikana.

Haemme ympäristölupia myös vastaanotettavien jätemäärien ja -laatujen lisäämiseksi

Sortti-asemat ottavat vastaan lähinnä kotitalouksien hyöty- ja sekajätteitä sekä vaarallisia jätteitä. Suuri osa jätteistä on maksuttomia, joistain peritään määrään perustuva käsittelymaksu.

Jätealalle on syntynyt uusia toimijoita ja hyötykäyttö on lisääntynyt. Tämä mahdollistaa uusien jätelaatujen keräyksen.

- Olemme uusina kerättävinä jätelajeina lisänneet ympäristölupaan ylijäämäomenat, muovijätteen ja poistotekstiilin, Mäntynen listaa.

Lisääntynyt jätteiden lajittelu sekä seudun kasvavat asukasmäärät nostavat jätemääriä. Siksi olemme ympäristöluvassa hakeneet lupaa myös vastaanotettavien jätemäärien kasvattamiselle.

Näin ympäristöluvan hakuprosessi etenee

HSY jätti ympäristölupahakemuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon maaliskuussa. Lupahakemus on parhaillaan kuultavana 8.11.2019 asti. Tänä aikana muun muassa naapurit voivat kertoa näkemyksensä hakemuksesta.

- Lupaprosessissa on useampia vaiheita.  Milloin pystyisimme aloittamaan viikonloppuaukiolot Konalassa, sitä emme tässä vaiheessa osaa tarkkaan sanoa. Arviolta aikaisintaan huhtikuussa 2020, Marjut Mäntynen toteaa.

HSY:n ympäristölupahakemus AVI:n Lupa-Tietopalvelussa »

Aihe: Asiakaspalvelu; Ilmastoystävällinen arki; Lajittelu ja kierrätys; Ympäristövastuu
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: