Uuden Kiertotehdas-näyttelyn avajaistapahtuma Heurekassa 26.10.2019

Kiertotehtaan raaka-aineina käytettäviä hylättyjä tavaroita tai roskia kuvaavat tehtaan varastossa olevat kuutiot, joita teollisuusrobotti tuo tehtaan osastoille käsiteltäväksi.

HSY on mukana pääyhteistyökumppanina Heurekan Kiertotehdas-näyttelyssä. Avajaisia vietetään Tulevaisuuden palasia -tapahtuman merkeissä lauantaina 26.10. kello 10–18. Näyttely ja avajaistapahtuman ohjelmatarjonta sopivat kaiken ikäisille.

Tiedekeskus Heurekan päänäyttelyalueelle avautuva Kiertotehdas on näyttely kestävän kehityksen ratkaisuista. Näyttelykävijä houkutellaan tulevaisuuden ”kiertotehtaan” työntekijäksi, joka kierrättää tuttuja esineitä ja niihin liittyviä materiaaleja mahdollisimman tehokkaalla, ympäristöystävällisellä ja taloudellisesti parhaalla tavalla. Pelillisessä ja yhteistoiminnallisessa näyttelyssä kävijä pääsee korjauspajassa pidentämään tuotteiden elinkaarta, uusiotuotepajassa luomaan uusiotuotteita ja keksijäpajassa kehittämään esineitä kestävästi. ”Roskisrummut”-kohteella lajitellaan kierrätettäviä esineitä ja materiaaleja ja ”Kuluttajan valinta” -kohteella voi osallistua vauhdikkaaseen kuvakyselyyn tavaroiden kuluttamisesta.

Kiertotehdas-näyttelyn avajaistapahtumassa lauantaina 26.10. kello 10–18 koetaan, haistetaan ja maistetaan, mitä kiertotalous voi olla. Tulevaisuuden palasia -tapahtumassa esitellään erilaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Elämyksellisissä kokeilupisteissä ja innostavissa työpajoissa tutustutaan kiertotalouden nykyisiin keinoihin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Asiantuntijat esittelevät uusinta tietoa kiertotalouden monista puolista. Tapahtumassa on useita kiertotalouden eri alojen osaajia vastaamassa kysymyksiin. Perheen pienimmille esitetään Nukketeatteri Sammon Roska-aarre-näytelmää.

Heurekan kiertotalousohjelma on ollut käynnissä jo vuodesta 2018, ja sen puitteissa on toteutettu mm. erilaisia tapahtumia, työpajaohjelmia ja oppimateriaaleja kouluille sekä täydennyskoulutusta opettajille. Kiertotalousohjelman ja Kiertotehdas-näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat tulevaisuustalo Sitra ankkurikumppanina ja strategisina kumppaneina Neste Oyj, Metsäteollisuus ry ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY.

”Yhteistyö Heurekan näyttelyssä tekee lajittelua ja kiertotaloutta tutuksi elämyksellisellä tavalla. HSY:n tavoitteena on nostaa kodin jätteiden kierrätysaste 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Asukkaiden osallistuminen kiertotalouteen helpottuu, kun reilun vuoden kuluttua keräämme biojätettä ja pakkausjätteitä kaikista vähintään viiden asunnon taloista”, HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen toteaa.

Sitra on rahoittanut aiemmin kiertotalouskoulutuksen kehittämistä niin peruskouluihin kuin korkeakouluihin.
”Meidän täytyy muuttaa täysin tapaamme toimia ja pyörittää taloutta, jotta saamme pidettyä ilmastonmuutoksen kurissa. Meidän on siirryttävä ylikulutuksesta kiertotalouteen ja siinä osaamisen vahvistaminen on keskeisessä roolissa. Kun ymmärrämme kiertotaloutta, osaamme valita kestävämpiä vaihtoehtoja”, sanoo Sitran johtaja Mari Pantsar.

”Neste jalostaa uusiutuvista raaka-aineista, kuten jätteistä ja tähteistä, uusiutuvaa dieseliä sekä ratkaisuja lento- ja muoviteollisuuteen. Tavoitteenamme on tehdä enemmän vähemmällä ja kiertotalous kuuluu oleellisesti toimintaamme. Yhteistoiminta eri toimijoiden ja organisaatioiden kanssa toimivalle kiertotaloudelle on ensisijaisen tärkeää. On ollut ilo olla mukana mahdollistamassa Kiertotehtaan syntyä Heurekaan.”, kertoo Nesteen markkinointipäällikkö Minna Liang-Sormunen

"Metsäteollisuus on ytimeltään kiertotaloutta. Tuotanto perustuu uusiutuvaan raaka-aineeseen ja puukuitupohjaiset tuotteet ovat käytön jälkeen kierrätettäviä. Toivomme, että näyttely avaa kävijöille alan materiaalitehokkuutta", sanoo ympäristöasiantuntija Maija Rantamäki Metsäteollisuus ry:stä.

”Kiertotalouden tekeminen ymmärrettäväksi on ollut Heurekalle mielenkiintoinen, innostava ja oivallinen haaste. Uskon, että Kiertotehdas on jotain, joka innostaa kävijöitä kaikista ikäryhmistä miettimään tulevaisuuttamme. Viesti resurssiemme rajallisuudesta voidaan välittää mahdollisuuksien kautta ja sen minusta näyttely onnistuu tekemään. Olen kovin kiitollinen ja ylpeä yhteistyöstämme useiden organisaatioiden kanssa.” Heurekan toimitusjohtaja Tapio Koivu miettii. 

”Kiertotalous on ajankohtainen ja mielenkiintoinen aihe, mutta miten tehdä siitä jokaisen arkea koskettava ja innostava kokemus? Haastavasta ja laajasta aiheesta on syntynyt ajatuksia herättävä tiedekeskusnäyttely, joka pysäyttää ihmiset pohtimaan tavaroiden käyttöään, kertoo Heurekan näyttelytuottaja Sami Pihkala.

Tulevaisuuden palasia -tapahtumassa yhteistyökumppaneina ovat edellä mainittujen lisäksi SYKE, VTT, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Verso Wood ja UPM.

Avajaistapahtuman ja uuden Kiertotehdas-näyttelyn lisäksi kävijät voivat tutustua samalla pääsylipulla kaikkiin muihinkin Heurekan näyttelyihin, kuten Jättimäiset dinosaurukset ja Aivot narikasta! -näyttelyihin. Pääsyliput maksavat tapahtumapäivänä kaikille vain 15 euroa/henkilö.

Lisätietoja:
Tulevaisuuden palasia -tapahtuman ohjelma 26.10.
Kiertotehdas-näyttelyn verkkosivu

Aihe: Ilmastoystävällinen arki; Lajittelu ja kierrätys; Ympäristövastuu
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat; Opettajat