Älä kaada kinkkurasvaa viemäriin – näin kierrätät kokkausrasvat

Joulun aikaan uunissa valmistuvat kinkut, kalkkunat, kalat ja muut jouluruoat. Lajittele ja kierrätä paistamisesta syntyvä rasva asianmukaisesti. Rasvaa ei saa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön. 

Jähmettyvä rasva aiheuttaa helposti tukoksia viemäriputkissa ja -verkostossa. Kiinteistöjen viemäriputkiin muodostuvien tukosten aukaisusta lankeaa iso lasku asukkaille.

- Paistorasva aiheuttaa myös kunnossapitotöitä viemäriverkostossa ja jäteveden pumppaamoissa. Viemäritukokset aiheuttavat kiinteistöjen lisäksi usein vahinkoa myös ympäristölle, kertoo verkostopäällikkö Sami Sillstén.

Kierrätä kokkausrasvat kastikkeeksi, energiaksi tai kompostimullaksi

Paistorasvoja ja öljyjä kannattaa hyödyntää uudelleen ruoanlaitossa. Kinkun paistorasvan voi käyttää esimerkiksi kastikkeen pohjaksi tai paistamiseen. Säilykkeiden öljymarinadeilla voi maustaa salaattia tai sämpylätaikinaa.

Ylimääräinen rasva pääsee hyödynnettäväksi bio- tai sekajätteenä. Kiinteän tai hyytyneen rasvan voi laittaa biojätteeseen, myös pienet määrät nestemäistä rasvaa voi imeyttää biojätteeseen. Paistinpannulta rasvan jäämät kannattaa pyyhkäistä talouspaperilla, jonka voi laittaa biojätteeseen.

Nestemäinen rasva kuuluu sekajätteeseen suljetussa pakkauksessa. Rasva kannattaa laittaa purkkiin ja sulkea tiiviisti, jotta se ei sotke jäteastiaa. Pakkaamiseen voi käyttää tyhjää pakkausta kuten öljypulloa tai leviterasiaa. Jos kannellista tai korkillista pakkausta ei löydy, voi rasvan pakata esimerkiksi kartonkitölkkiin, kunhan sen teippaa tiiviisti kiinni.

- Rasva on hyvää raaka-ainetta, joten se on järkevintä kerätä talteen ja toimittaa asianmukaisesti kierrätykseen ja hyödynnettäväksi. Sekajätteenä rasva poltetaan sähköenergiaksi ja kaukolämmöksi, biojätteenä siitä syntyy biokaasua ja kompostimultaa, kertoo ympäristöasiantuntija Maija Palomäki.

Joulun aikana asukkaat voivat osallistua myös valtakunnalliseen Kinkkutemppuun, jossa joulukinkun ja muiden jouluruokien paistorasvat kerätään ja kierrätetään polttoaineeksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on 21.12.2019–7.1.2020 välisenä aikana yli 50 Kinkkutempun keräyspistettä K-kauppojen ja Neste-asemien yhteydessä sekä Rinki-ekopisteissä. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutemppu.com-sivuston hakupalvelusta.

Älä ruoki rottaa -kampanja muistuttaa viemärietiketistä

Kampanjamme muistuttaa joulukuussa viemärietiketistä ja rasvojen oikeaoppisesta lajittelusta. Kampanja näkyy esimerkiksi pääkaupunkiseudun Finnkino-teattereissa ja metroasemilla. Viemäriin kaadettu rasva voi viemärin tukkimisen lisäksi houkutella rottia. Rotat pääsevät lisääntymään pääviemäreiden sivuputkissa, jos viemäreissä on saatavilla ravintoa.

Ei rasvaa viemäriin - näin kierrätät kokkausrasvat

  • Hyödynnä kinkkurasvat ruoanlaitossa esimerkiksi kastikkeen pohjana.
  • Anna ylimääräisen paistorasvan jähmettyä kiinteäksi ja laita biojätteeseen.
  • Valuta nestemäinen rasva muovirasiaan tai maitotölkkiin ja laita tiiviisti suljettu pakkaus sekajätteeseen.
  • Imeytä pienet määrät nestemäistä rasvaa talouspaperiin ja laita biojätteeseen.
  • Voit myös osallistua Kinkkutemppuun ja kierrättää jouluruokien paistorasvat uusiutuvaksi dieseliksi.

Vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun: hsy.fi/joulu

Aihe: Asiakaspalvelu; Lajittelu ja kierrätys; Kodin vesiasiat
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat; Isännöitsijät; Opettajat