Jätteiden lajittelu on tärkeää vappunakin – talojen jäteastiat tyhjennetään päivää aikaisemmin

HSY muistuttaa lajittelun tärkeydestä vapun lähestyessä. Poikkeustilan aikana vietämme tavallista enemmän aikaa kotona, joten jätettäkin kertyy normaalia enemmän kotien jäteastioihin. Asukkaat auttavat pitämään jätepisteet siisteinä lajittelemalla eri jätelajit niille tarkoitettuihin astioihin. 

Vappua edeltävän viikon jäteastiatyhjennykset aloitetaan pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella jo sunnuntaina 26.4.2020.

–  Vapun juhlinta tuottaa monenlaista jätettä serpentiinistä nakkipakkauksiin. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana nämä jätteet kertyvät korostuneesti talojen omiin jäteastioihin katuroskisten sijaan. Juhlahumussakin on tärkeää lajitella, jotta kaikki jätteet mahtuvat omiin astioihinsa. Erityisesti kartongit tulisi litistää, muistuttaa HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen.

Huolellinen lajittelu ja kartonkien litistäminen pitävät jätepisteen siistinä

Vietämme tavallista enemmän aikaa kotona, joten jätettäkin kertyy normaalia enemmän kotien jäteastioihin. Joillain kiinteistöillä jäteastiat ovat tavallista täydempiä.

– Tyhjennämme jäteastioita ajallaan normaaliin tapaan. Asukkaat auttavat pitämään jätepisteet siisteinä muun muassa lajittelemalla huolellisesti. Jos huomaat, että jäteastiat ovat hetkellisesti täynnä, säilytä jätteitä kotona vähän aikaa, kunnes roskikset saadaan tyhjennettyä, ohjeistaa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Kun asukkaat lajittelevat eri jätelajit niille tarkoitettuihin astioihin, jätteet mahtuvat roskiksiin ja jätepiste pysyy siistinä. Erityisesti kartonkipakkaukset tulee litistää tilan säästämiseksi. Jos kiinteistön jäteastiat täyttyvät toistuvasti yli äyräiden, voi niille tilata ylimääräisiä tyhjennyksiä tai tyhjennysrytmiä muuttaa. Taloyhtiössä yhteyttä otetaan isännöitsijän kautta.

Kiinteistöjen jäteastioita ei tyhjennetä vappupäivänä

Vappua edeltävän viikon jäteastiatyhjennykset aloitetaan poikkeuksellisesti jo sunnuntaina 26.4. Vappupäivänä 1.5. ei kerätä jätteitä, eivätkä Sortti-asemat ole auki. Sortti-asemat palvelevat vappuaattona 30.4. kello 7–17. Koronatilanteen vuoksi Sortti-asemien asiakasmääriä rajoitetaan ja asiointia pyydetään välttämään epidemian aikana. Ajantasaisen tilanteen voi tarkastaa osoitteesta www.hsy.fi/sorttiasemat.

Vapun jätteiden lajitteluohjeet

  • Munkkien ja tippaleipien valmistuksessa käytetty nestemäinen paistorasva lajitellaan suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Viemäriin kaadettuna se tukkii putkia. Jähmettynyt rasva kelpaa biojätteeseen.
  • Serpentiinit ja ilmapallot ovat rikki mentyään sekajätettä.
  • Kertakäyttögrilli on hiilineen sekajätettä, mutta ilman hiiliä grilliosa käy metallinkeräykseen. Grillihiilet taas kuuluvat jäähtyneinä ja pakattuina sekajätteeseen.
  • Pantilliset pullot kuuluvat kaupan tai Alkon palautuspisteeseen. Pantittomat lasipullot lasinkeräykseen, muovipullot muovipakkauksiin. 
  • Nakkien, perunasalaatin ja muiden elintarvikkeiden muoviset pakkaukset lajitellaan muovipakkausten keräykseen.
  • Talouspaperit, nenäliinat ja desinfioivat puhdistusliinat tai vastaavat eivät kuulu wc-pyttyyn. Näin vältetään putkitukokset.
    • Nenäliinat ja talouspaperit kuuluvat biojätteeseen. 
    • Muut kosteus- ja siivousliinat sekajätteeseen.

Lajittelupulmissa nopein apu on HSY:n Jäteopas! Satojen roskien hakukoneemme löydät osoitteesta www.hsy.fi/jateopasAihe: Asiakaspalvelu; Lajittelu ja kierrätys
Kaupunki: Espoo; Helsinki; Kauniainen; Kirkkonummi; Vantaa
Kohderyhmä: Asukkaat; Isännöitsijät