Kuivaa asiaa -hanke testaa uusia polttopuupalveluita Turun seudulla

KlapejaTurkulaisten polttopuiden hankinta helpottuu maaliskuussa kahden testipalvelun avulla. Puita voi ostaa Klapiauton reitin varrelta tai tilata klapikuljetuksena suoraan kotiovelle. Kokeilut ovat osa Turun kaupungin, TTS Työtehoseuran ja HSY:n Kuivaa asiaa -yhteishanketta.

Polttopuiden säilytykseen on usein niukasti tilaa sekä vanhoilla puutaloalueilla että uusilla rivitalo- ja pientaloalueilla. Kuivaa asiaa -hankkeessa halutaankin helpottaa polttopuiden säilytystä ja kehittää nykyistä toimivampia ratkaisuja polttopuupalveluihin. Turun seudulla kokeillaan kahta eri palvelua. Klapiauto kiertää Turun vanhalla puutaloalueella Portsassa jäätelöautotyylisesti, ja siitä voi ostaa klapeja ilman ennakkotilausta. Toinen Turussa testattava klapipalvelu on nimeltään PuuRinki Turku, jossa pienehköjä puumääriä toimitetaan ennakkotilauksesta kotiovelle asti. Uusien palveluiden avulla asukkaan ei tarvitse säilyttää suuria määriä puita kotipihallaan, etenkään jos hänellä ei ole sitä varten erillistä puuvajaa.

- Ilmanlaadun kannalta on tärkeää polttaa vain kuivaa puuta. Polttopuiden säilytysmahdollisuudet ovat osalla Turunkin asuinalueista rajoitetut ja poltettava puu voi päästä kostumaan huonoissa säilytysolosuhteissa. Testopalveluilla yritämme löytää ratkaisuja näihin ilmanlaatuun oleellisesti vaikuttaviin ongelmiin, selvittää Turun kaupungin ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto.

Klapiauto kiertää Portsassa joka toinen torstai 5.3. alkaen

Klapiauto-palvelun testaus Portsassa alkaa torstai-iltana 5.3. Auto kiertää alueella joka toinen viikko. Ennakkotilausta ei tarvita, vaan puita voi ostaa itselleen sopivan määrän, ei kuitenkaan ihan koko peräkärryllistä kerralla.

- Haluamme kehittää Kuivaa asiaa -hankkeessa uusia innovatiivisia tapoja toimittaa polttopuita tuottajalta asukkaalle. Esimerkiksi Klapiauto on lähipalvelua parhaimmillaan: kotimaiset klapit kulkevat yrittäjältä suoraan kuluttajan kotipihalle, hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela Työtehoseurasta kertoo.

- Ostaja saa itse täyttää laatikon piri pintaan klapeja. Halutessaan voi tuoda mukanaan myös oman kuljetusvälineen, vaikka kassin tai kottikärryt, vinkkaa Klapiauto-yrittäjä Marko Manninen.

Konekuivattuja klapeja suoraan kotiovelle PuuRingistä

PuuRinki Turku -palvelun klapit puolestaan tilataan etukäteen. Yrittäjä toimittaa klapeja kahden viikon välein tilauksen tehneiden kotiovelle maaliskuun loppupuolelta alkaen. Asiakas voi siten ostaa sen määrän puuta kuin tilausten välisenä aikana uskoo käyttävänsä. Tilauksia otetaan vastaan Turussa noin kymmenen kilometrin säteellä keskustasta, pois lukien Portsan alue. Ensimmäinen jakopäivä on perjantai 27.3.

- Haluamme toimia mahdollisimman ekologisesti ja terveysnäkökohdat huomioiden. Kuivatamme puut koneellisesti, jolloin saavutetaan paras mahdollinen kuivuus. Klapin kosteus on alle 15 prosenttia. Näin puut ovat varmasti puhtaita ja homeettomia, lupaa PuuRinki Turku -palvelun yrittäjä Arttu Anttila


​Polttopuukokeilut

Klapiauto

  • Klapiautosta voi ostaa 33-senttistä koivuklapia 40-litraisiin pahvilaatikoihin. Laatikko on kestävä ja se sopii myös klapien lyhytaikaiseen säilytykseen. Laatikon voi käyttää uudelleen seuraavalla kerralla klapeja ostettaessa.
  • Klapiauton reitti aikatauluineen julkaistaan osoitteessa poltapuhtaasti.fi

PuuRinki Turku -palvelu

  • PuuRinki Turku -palvelusta on mahdollista tilata 33-senttistä seka- tai koivuklapia. Puut toimitetaan asiakkaalle 15 kilon paperisäkeissä. Puut on konekuivattu 60 asteen lämpötilassa.
  • PuurRinki Turku -palvelun klapit tilataan etukäteen. Tilaus tehdään joko PuuRinki Turku -Facebook-sivujen kautta (sivut tekeillä) tai soittamalla suoraan yrittäjälle Arttu Anttila puh. 041 544 6652.
  • Palvelun ideana on jakaa Turun seutu lohkoihin, joilla on kullakin oma puiden toimitusaikataulunsa. Puut toimitetaan kaikkiin lohkoihin saman päivän aikana.

TTS:n, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ja Turun kaupungin yhteisessä Kuivaa asiaa -hankkeessa kehitetään asukkaille uusia polttopuupalveluita ja annetaan vinkkejä oikeaoppiseen säilytykseen ja polttoon. Tavoitteena on tehostaa polttopuun käyttöä ja vähentää poltosta aiheutuvia hiukkaspäästöjä ja parantaa siten pientaloalueiden ilmanlaatua. Hanke jatkuu vuoden 2020 loppuun asti. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto EAKR. 

Aihe: Urbaani puuvaja; Ilmanlaatu
Kaupunki:  
Kohderyhmä: Asiantuntijat; Yritykset ja yhteisöt; Asukkaat