Kläder och andra textiler

​​​​​​​​ ​​​​​​​​I gott skick

  • För användbara, hela och rena kläder och textiler till klädinsamlingspunkter. Hitta närmaste återvinningsplats.

  • Erbjud dem till lopptorg, återvinningscentraler eller missionstorg. På Martta webbplats​ finns en omfattande förteckning över mottagare av kläddonationer. 

    • Huvudstadsregionens Återanvändningscentral, Röda Korset, Recci, UFF och Fida tar emot kläder, skor och väskor.

  • Försök sälja på nätet eller fråga bekanta ifall de behöver.

I dåligt skick

För det till en Sortti-station. Vi tar emot kläder som inte duger för användning, samt hushållstextilier i insamlingen för avlagda textilier.
Sortti-stationernas kontaktuppgifter och öppethållningstider » 
Prislista » »

Vad får sättas i avlagda textilier 

Det gäller till exempel rockar, byxor, kjolar, skjortor, samt lakan, handdukar och borddukar. Även läderrockar och pälsföremål duger med i insamlingen. Textilierna ska vara torra, och de ska packas in i plastpåsar eller -säckar för att hindra att de smutsas ner eller blir våta.  

Vad får man inte lägga i avlagda textilier

Vi godkänner inte textilier med kraftig lukt, eller mattor, skor, väskor, bälten, underställ, strumpor, strumpbyxor, kuddar, täcken, stoppningar eller mjukisdjur i insamlingen för avlagda textilier. Dessa tar vi emot som blandavfall, och för dem utgår en avgift enligt vår prislista. 
Prislista »

Vad händer med de avlagda textilierna?

De avlagda textilierna sorteras enligt kvalitet. De återvinningsbara textilierna transporterar vi till Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH), som förbereder som bäst en förädlingsanläggning som ska påskynda cirkulär ekonomi för textilier. Anläggningen är i pilotskedet och förädlar avlagda textilier från hushåll mekaniskt genom att öppna upp fibrerna till återvinningsfibrer.