Palvelut

Uusi polttopuupalveluita tarjolla Turussa

Kokeilemme Turun seudulla kahta eri palvelua. Klapiauto kiertää Turun vanhalla puutaloalueella Portsassa jäätelöautotyylisesti ja siitä voi ostaa klapeja ilman ennakkotilausta. Toinen Turussa testattava klapipalvelu on nimeltään PuuRinki Turku, jossa pienehköjä puumääriä toimitetaan ennakkotilauksesta kotiovelle asti 30.10. alkaen. 

Klapiauto kiertää Portsassa joka toinen torstai

Keväällä alkanut Klapiauto-pilotti saa jatkoa syksyllä. Auto aloittaa kierrokset torstaina 24.9. alkaen. 

Ennakkotilausta ei tarvita, vaan puita voi ostaa itselleen sopivan määrän. Autosta voi ostaa 33 cm:n mittaisia koivuklapia 40 litran kokoisiin pahvisiin laatikkoihin. Laatikko on kestävä ja se sopii myös klapien lyhytaikaiseen säilytykseen. Laatikon voi käyttää uudelleen seuraavalla kerralla klapeja ostettaessa.


Lue tunnelmista klapiauton kierrokselta >>

PuuRinki Turku -palvelusta klapit tilataan etukäteen - palvelu käynnistyy perjantaina 30.10.

PuuRinki Turku -palvelun klapit tilataan etukäteen. Yrittäjä toimittaa klapeja kahden viikon välein tilauksen tehneiden kotiovelle . Asiakas voi siten ostaa sen määrän puuta kuin käyttää tilausten välisenä aikana. Palvelun idea on jakaa Turun seutu lohkoihin, joilla on kullakin oma puun toimitusaikataulunsa. Puut toimitetaan kaikkiin lohkoihin saman päivän aikana. Tilauksia otetaan vastaan noin 10 kilometrin säteellä Turun keskustasta, pois lukien Portsan alue. 

Palvelusta on mahdollista tilata 33 cm:n pituista seka- tai koivuklapia. Puut toimitetaan asiakkaalle 15 kilon paperisäkeissä. Puut on konekuivattu 60 asteen lämpötilassa.

Palvelu käynnistyy lokakuussa. Tilaa klapit joko Puurinki Turku -Facebook-sivujen kautta (sivut ovat tekeillä) tai soittamalla suoraan yrittäjälle Arttu Anttilalle, puh. 041 544 6652.

Tule mukaan kehittämään polttopuupalveluita

Kuivaa asiaa -hankkeessa polttopuun käyttäjät, yritykset ja tutkijat kehittävät yhdessä kuluttajia ja polttopuualan yrittäjiä helpottavia palveluita. Palveluilla pyritään helpottamaan polttopuun hankintaa ja minimoimaan turhat kuljetukset, parantamaan säilytystä, lisäämään tulisijan käytön energiatehokkuutta ja vähentämään terveyshaittoja ja ilmastovaikutuksia. 

Klapitrainer-nuohoojapalvelu

Kehitämme hankkeessa Klapitrainer-nuohoojapalvelua yhteistyössä Nuohousalan keskusliiton ja pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Palvelua testataan sekä pääkaupunkiseudulla että Turussa.  Palvelussa nuohooja arvioi tulisijan käyttöä ja antaa asukkaalle opastusta puunpolton päästöjen vähentämiseksi.

Muita mahdollisia kehitettäviä palveluita:

Klapiautomaatti

Automaatti esimerkiksi päivittäis- tai rautakaupassa polttopuiden ostoa varten. Tällaisesta klapiautomaatista voisi kauppareissulla napata mukaan tarvittavan määrän vaikka viikon tai yhden saunanlämmityksen tarpeisiin. 

Mobiilisovellus

Laita tulisija päälle: Sovellus, joka kertoisi tulisijan käyttäjälle tekstiviestillä tai hälyttämällä, milloin kannattaa lämmittää puulla esimerkiksi ilmanlaatusyistä ja kulutuspiikkien tasaamiseksi. Sovelluksesta löytyisi tämän lisäksi muutakin tietoa ja vinkkejä polttopuun hankkimisesta, säilytyksestä ja käytöstä. 

Klapien sisäsäilytys

Uusia toimivia ja esteettisiä ratkaisuja puiden sisäsäilytykseen. Polttopuut on hyvä nostaa ulkopuuvajasta lämpenemään ainakin päivä ennen käyttämistä, ja tämä unohtuu usein. Sisustuslehtien kuvissa klapit ovat esillä usein avoimesti takan vieressä, mistä voi aiheutua haittoja sisäilmaan.

Muita palveluita?

Kehitetään yhdessä! 

Järjestämme valituilla pilottialueilla työpajoja, joihin osallistuvat pääsevät myös heti osallistumaan hankkeen tuotekehitykseen ja suunnittelemaan sekä testaamaan uusia palveluita Living lab -asukaspaneeleissa. Ideoita ja ajatuksia aiheesta voivat kaikki muutkin lähettää meille.