Käytä tulisijaa taitavasti

Tavoittele väritöntä, vähäpäästöistä savua. Noudata tulisijasi käyttöohjeita. Jos sellaisia ei ole, näillä ohjeilla onnistut. Katso vinkkejä myös esitteestä.

Varmista vedon riittävyys

Ennen sytyttämistä kannattaa varmistaa esimerkiksi tulitikulla, että vetoa on riittävästi.

Kaikki on hyvin, jos tulitikusta syntyvä savu siirtyy iloisesti hormiin. Muussa tapauksessa tarkista, tuleeko huoneeseen tarpeeksi korvausilmaa tai onko liesituuletin tai keskuspölyimuri jäänyt päälle. Jos veto ei edelleenkään riitä, lämmitä hormia kuumailmapuhaltimella tai polttamalla sanomalehteä hormissa. Sytyttää ei kannata, jos vetoa ei ole.

Varmista, että tulisija saat riittävästi ilmaa palamiseen. Avaa tuuletusikkuna tai säädä koneellista ilmanvaihtoa. 

Sytytä päältä

Pääsääntöisesti paras tapa varaavan tulisijan sytyttämiseen on päältä sytyttäminen.  Puukiukaan sytyttämisessä tärkeää on sytyttää puut nopeasti. Tarkista kuitenkin tulisijasi käyttöohjeesta, miten omaa tulisijaasi käytetään oikein. Katso vinkit päältä sytyttämiseen videolta

Säädä vetoa polton aikana

Pidä piipunpelti auki. Jos veto on liian kova, säädä vetoa mieluummin tulisijan ilmaluukkuja pienentämällä kuin peltiä sulkemalla. Varmista myös, että huoneeseen tulee riittävästi korvausilmaa, esimerkiksi avaamalla ikkuna tai säätämällä ilmanvaihtoa.

Lisää tarvittaessa uusi pesällinen hiilloksen päälle, jolloin puut syttyvät kunnolla ja nopeasti. Käytä toisessa pesällisessä suurempia puita kuin ensimmäisessä, jos se on mahdollista.

Loppuhiillos palaa hitaasti, koska kaasumaiset aineet ovat palaneet ja loppu on hiilen palamista. Palamista voi nopeuttaa esimerkiksi sulkemalla luukun ilmansyöttöreiät ja ohjaamalla mahdollisimman paljon palamisilmaa arinan läpi.

Kun hiillos on palanut lähes loppuun eikä liekkejä enää näy, sulje ilman tulo ja pienennä piipunpellin aukkoa. Sulje pelti kokonaan vasta sitten, kun tulipesässä ei ole enää hehkuvia kekäleitä. Niistä irtoaa vielä häkää, joka on näkymätön myrkyllinen kaasu.

Älä lämmitä liikaa

Tulisijan lämmittäminen liian kuumaksi saattaa pahimmillaan vaurioittaa sen rakenteita. Esimerkiksi vuolukivitakassa voi kerrallaan polttaa enintään 10 kiloa puita yhtä takan painotonnia kohti. Muilla tulisijoilla tämä määrä voi olla pienempi. Polta mieluummin pieniä pesällisiä.

Tavoittele väritöntä, vähäpäästöistä savua näillä vinkeillä:

  • Ota vanhat tuhkat pois.
  • Käytä kuivaa puuta, älä märkää tai tuoretta.
  • Älä polta mitään roskia.
  • Sytytä puukiuas nopeasti. Käytä kuivin puu sytytykseen. Voit hyödyntää sytytykseen tarvittaessa sytytyspaloja. Polta useassa erässä. Aloita pienillä puilla. Lisää toinen panos vasta liekkien hiipuessa. Säädä ilmaa arinan alta ja luukuista.
  • Sytytä varaavassa takassa puut päältä. Täytä tulipesä korkeintaan puolilleen.
  • Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta.

Uusisinko tulisijan?

Jos talossa on vanha kulunut uuni tai lämmönlähteenä hyödytön avotakka, uuden varaavan tulisijan hankinta saattaisi olla järkevää. Kysy tulisijojesi kunnosta nuohoojalta. 

Hanki vähäpäästöinen tulisija. Kysy varaavan tulisijan päästöistä myyjältä tai valitse Joutsenmerkin omaava tulisija. Kuluttajan valintaa helpottaa vuonna 2022 voimaan tuleva ekosuunnittelumerkintä, joka kertoo tulisijojen päästöistä. Puukiukaista CE-merkityt kiukaat ovat vanhempia vähäpäästöisempiä, mutta muuta ympäristömerkkiä puukiukaille ei vielä ole.

Tiesitkö, että nuohoojaltasi saat neuvoja puun puhtaaseen polttamiseen? Katso nuohoojan vinkit videolta.