Polttopuun hankinta

Polttopuun teko

Polttopuiden tekemistä omista rangoista puoltaa moni asia. Polttopuurankojen hakkuu ja klapien pilkkominen ovat harrastus, josta voi saada mielekästä tekemistä, ilmaista liikuntaa ja metsähoidollista hyötyä samaan aikaan. 

Klapien tekoon kannattaa ryhtyä kevättalvella, jolloin kasvavan puun kosteus on alhaisimmillaan. Huhtikuusta kesäkuuhun on paras puun kuivatuskausi, joten puut on hyvä olla pilkottuna jo varhain keväällä. Tuore, jäinen puu on myös helpointa halkoa.

Jos puu on kaadettu ja pilkottu ajoissa, ja kevät ja kesä ovat sademäärältään normaaleja, on täysin mahdollista saada käyttökuivaa puuta jo yhden kevään kuivauksella. Polttokuivaa puu on kuivuttuaan noin 20 prosentin kosteuteen. Jos olosuhteet ovat epäsuotuisammat, vaaditaan kahden kesän ulkokuivaus, jolloin kosteus laskee alle 20 prosentin. Tällöin puhutaan ylivuotisesta puusta.

Tiesitkö, että kuivan puun tunnistaa äänestä? Puut helähtävät yhteen lyötäessä.


Tee polttopuut näin

  • Kaada polttopuurangat tammi-helmikuussa.
  • Pilko puut ennen huhtikuuta.
  • Pinoa tuoreet pilkkeet ensimmäiseksi kesäksi aluspuiden päälle tuuliseen ja aurinkoiseen paikkaan niin, että ilma pääsee kiertämään pinon joka puolelta. 
  • Peittele pino sateelta suojaan, mutta ainoastaan päältä.

Polttopuun ostaminen

Polttopuukauppa on pitkälti siirtynyt verkkoon. Parhaiten löydät asuinalueellesi polttopuita toimittavat yrittäjät esimerkiksi hakusanoilla “polttopuu Espoo”. Tutustu yritysten tarjontaan kotisivuilla. Valitse itsellesi mieleisin toimitustapa; irtona, säkeissä tai muutoin pakattuna.

Hintaan vaikuttavat useat tekijät: kysyntä, yrittäjän toiminnan laajuus, kuivaustapa ja puulaji. Toimitusmaksu voi joko sisältyä puiden hintaan, olla vakio tai muuttua tilattavan määrän mukaan. Tämä vaikeuttaa hiukan hintojen vertailua. Kannattaakin olla suoraan yhteydessä polttopuuyrittäjään, jos hinnoittelu mietityttää.

Tilaa kerrallaan sellainen määrä puita, jonka saa hyvin varastoitua. Polttopuuyrittäjien toimittamat puut ovat yleensä kuivia ja laadukkaita; ei siis kannata tilata määrää, jota ei saa varastoitua asianmukaisesti.

​Paljonko ostan?

Määrät ilmoitetaan polttopuille kuutiometreinä eli motteina. Kun ostat puita, on hyvä tietää pino- ja irtokuutiometrien erot. Kun ostat:
  • irtokuutiometrin (i-m3) pilkkeitä, saat kuutiometrin kokoisen laatikollisen sekaisin heiteltyjä pilkkeitä
  • pinokuutiometrin (p-m3) pilkkeitä, saat pilkkeitä kuutiometrin kokoisen pinon
  • kiintokuutiometrin (m3) pilkkeitä, saat puukuution, jonka sivut ovat metrin mittaiset

1 kiintokuutiometri = m3 =
1,5 x pinokuutiometri = p-m3 =
2,5 x irtokuutiometri = i-m3

Minkä mittaisia klapeja?

Sopiva polttopuun pituus riippuu tulisijan koosta. Tarkista valmistajan ohjeista mikä on tulisijaasi sopiva koko.  Yleensä takkoihin ja uuneihin sopivat 20–33 senttimetrin pilkkeet, pidemmät polttopuut käyvät leivinuuneihin ja keskuslämmityskattiloihin.

Minkä kokoisia klapeja?

Sopiva pilkekoko ensimmäiseen pesälliseen on 5-8 senttimetriä halkaisijaltaan. Ne painavat noin 0,5 kiloa. Seuraavan pesällisen pilkkeet ovat vähän isompia eli halkaisijaltaan 10–16 senttimetriä ja painoltaan noin 1 kg.